Solceller på gården - planering och säkerhet
Kom ihåg att kontrollera med elnätbolaget vilka förutsättningar och tillstånd som krävs, gör upp energiberäkningar och granska försäkringsskyddets täckning när du planerar en solcellsinvestering för ditt företag. Det är också viktigt att kontrollera takkonstruktionernas hållbarhet och säkerhetsaspekter samt att begära nödvändiga dokument.
Var försiktig med elektriska installationer
Vid elinstallationer är det viktigt att vara uppmärksam på säkerhetsbrytarnas lämplighet, växelriktarens installationsanvisningar och att likströmsledarna är skyddade och fastsatta på rätt sätt. Genom att följa dessa riktlinjer säkerställer du solcellssystemets funktion och säkerhet i det långa loppet.
Det är viktigt att se till att solcellssystemet installeras fackmannamässigt och att alla föreskrifter och anvisningar följs. Felaktig installation medför säkerhetsrisker och försäkringsbolagen kan neka ersättning i de fall det uppdagas brister.
En rätt dimensionerad solcellsinvestering är en kostnadseffektiv och miljövänlig lösning för att tillgodose energibehovet på en gård eller ett företag, när den installeras korrekt och i enlighet med de rekommendationer och inspektioner som tillhandahålls.
Saker att tänka på vid installation av solcellssystem
- Kontrollera byggbestämmelserna i din kommun eller hos den kommunala byggnadsinspektionen för att se om du behöver ett tillstånd.
Det är skäl att i förväg ta reda på om tillstånd krävs eller inte, eftersom detta kommer att anges i ansökan om investeringsstöd. Om tillstånd krävs är det bra att ha beslutet klart att bifogas stödansökan, eftersom inget stödbeslut kommer att fattas innan tillståndet har lämnats in.
- Ta reda på tillåten effekt för anslutningen och andra anslutningsvillkor hos ditt elnätsbolag.
- Låt en expert göra en energiutredning där jordbrukets andel där den årliga elförbrukningen framgår och investeringens lönsamhet framkommer. Det är också en god idé att bifoga skattemyndighetens beslut om återbetalning av punktskatt till stödansökan.
- Be om flera jämförbara offerter för solcellssystemet.
- Kontakta ditt försäkringsbolag och kontrollera försäkringsskyddet. Vissa bolag täcker byggnaden, andra försäkrar byggnaden separat eller lägger till den i försäkringsbeloppet för byggnaden. I vissa fall ingår anläggningen i byggnadsförsäkringen, i andra fall måste den försäkras separat.
- Vid installationen ska du ta hänsyn till taktillverkarens garantivillkor och instruktioner, byggnormer, snö- och vindlaster samt räddningsmyndighetens riktlinjer.
- Om fastigheten har en reservgenerator, kontrollera att det automationssystem som styr den är kompatibelt.
- Skriv ett avtal om försäljning av överskottsel.
- Säkerställ att den som installerar panelerna har nödvändiga tillstånd för elinstallationer.
- Begär ritningar och installationsprotokoll för installationen.
- Begär ett intyg över ibruktagningsbesiktningen.
- En certifieringsbesiktning krävs om anläggningen har huvudsäkringar på mer än 35 A, dvs. en anläggning på ca 25 kW mätt i uteffekt. Certifieringsbesiktningens intyg skall sparas i minst 10 år.
- Det är också lämpligt att be försäkringsbolagets representant att besiktiga anläggningen så att det inte uppstår oklarheter om ersättningen vid en eventuell skada.
- Begär instruktionsetiketter, bruksanvisningar och användarmanualer.
Försäkringsbolagen och Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har uppmärksammat fall där solcellssystem har installerats på ett felaktigt och oprofessionellt sätt och där man har slarvat med både installations- och ibruktagningsbesiktningar. Försäkringsbolagen kan också vägra att betala ut försäkringsersättning om installationen inte har utförts i enlighet med föreskrifter och anvisningar.
Användbara länkar
- Allmänna anvisningar från Tukes.
- Företag med installationsrätt kan kontrolleras på Tukes webbplats.
- Brandsäkerhetsanvisningar från räddningsväsendet
Sammanfattning av de viktigaste inspektionerna
- Solpanelen är CE-märkt och du hittar en försäkran om överensstämmelse, datablad, installationsanvisningar och garantivillkor.
- DC-kontakterna på båda sidor av kontakten är av samma typ från samma tillverkare, inte bara MC4-kompatibla.
- DC-kontakterna stöds på taket så att det inte finns någon dragkraft på kontakten.
- Monteringsfästet och eventuella metalliska kabelskyddsrör är fästa vid potentialutjämningen med jordningskabel på minst 6 mm2. Monteringsfästets jordningskabel ska gå samma väg som DC-kabeln och den andra änden ska anslutas till potentialutjämningsskenan, inte till växelriktaren.
- Det finns inga extra DC-säkerhetsbrytare i systemet om växelriktaren redan har en egen brytare.
- Växelriktaren och säkerhetsbrytaren ska monteras på en obrännbar yta eller på en tillräckligt stor obrännbar stödskiva i brandklass A1.
Sammanfattning av teknik och installationer
Monteringskonsol
- Solpanelen måste fästas på sin långsida oavsett monteringsriktning
- Kraven på hållfasthet för monteringsfästet baseras bland annat på vind- och snölastkrav
- Fästelementen måste vara lämpliga för varje takmaterial och försiktighet måste iakttas under installationen
Växelriktare
- Dokumentationen för ditt solkraftverk bör innehålla beräkningar för anslutningen av solcellspanelerna till växelriktaren och de elektriska värden som är förknippade med denna anslutning, t.ex. ström och spänningar vid olika temperaturer
- Spänningarna i solcellsanläggningen måste ligga mellan de minimi- och maximispänningar som MPPT-regulatorn tillåter
- Om solpanelkedjor är parallellkopplade till samma MPPT-regulator får den maximala strömmen för denna MPPT-regulator inte överskridas
Elektriska installationer
- Den elektriska installationens märkström ska vara minst lika stor som summan av märkströmmen för huvudbrytaren + växelriktaren
- Omriktaren ska installeras i elcentralen med en 30 mA jordfelsbrytare och en jordfelsbrytare med korrekt märkström
- En låsbar AC-brytare, fritt åtkomlig för distributionsnätsföretaget, ska installeras mellan elcentralen och växelriktaren
- Vid böjning av kablar måste hänsyn tas till minsta böjningsradie för kabeltyper och -storlekar för att undvika inre skador på kablarna.
Skydd av likströmsledare
- DC-kablar från solpanelen till växelriktaren skyddas av ett skyddsrör av aluminium på utsidan och i vissa fall av plast på insidan.
- DC-kabelns skyddsrör måste vara genomgående och jordas/anslutas till potentialutjämningen i ena änden.
- Under solpaneler får DC-kablarna inte hänga fritt, utan måste fästas ordentligt i rackprofilerna eller solpanelramarna med kabelklämmor, UV-skyddade buntband eller andra väderbeständiga fästanordningar.
Bloggen är ursprungligen skriven av ProAgrias energirådgivare Juha Hiitelä och Manu Hollmén och översatt genom DeepL.com och granskad och korrigerad av ProAgria Lantbrukssällskapets energirådgivare Patrik Majabacka. (Skribenten tar inte ansvar för eventuella tolknings- eller översättningsfel).
Den ursprungliga texten på finska finns här: https://www.proagria.fi/blogit/ilmasto-muutoksessa/aurinkosahko-maatilalla-suunnittelua-ja-turvallisuutta
Texten har översatts via projektet Ansvarsfull matproduktion i Österbotten.