Samma info som nedan finns på Mavis hemsida och meddelande klicka här.
Info hur göra vid anmälan när regnen ställer till så i år ges också från NTM-centralen i Österbotten på bl.a på deras FB-sida, klicka här.
Vid anmälan (senast 15.6) om vad man planerar så senast 30.6 informerar Ulf-Erik Häggvik, NTM-centralen i Österbotten. ”Man ska (försöka) producera en marknadsduglig skörd på skiftena dvs sköta på normalt sätt med bearbetning, sådd och ogräsbekämpning men skörd måste inte bärgas. Detta kan ju bli till fördel i år då det kanske sås i olika skeden eller mognar olika snabbt pga vätan. Man måste inte tröska alla områden utan kan lämna de som inte blir färdiga i tid eller där det är för vått.”
Ekoförbindelsen: När det gäller kravet på 30 % avsalugrödor av arealen så är det ett medeltal på ekoförbindelseperioden. Vilket betyder att något år kan det t.o.m. vara 0% avsalugrödor och de följande åren är det desto mera av avsalugrödorna. Peter Björkmark, NTM-centralen.
Mavis meddelande från 28.5.2015.
Regnen inverkar på sådden och anmälningarna om såningsarealer
De rikliga regnen har bromsat upp vårsådden. Den sista såningsdagen enligt stödvillkoren är 30.6.2015 och ändringar i uppgifterna om jordbruksskiften kan göras fram till 15.6.2015. Jordbruksskiftena måste ritas in om jordbruksskiftets areal eller form ändras jämfört med det som anmälts i stödansökan.
Huvudregeln för enskilda skiften är att stöden för skiftet annulleras med blankett 145 om den anmälda grödan inte har såtts senast 30.6.2015. Kravet på två eller tre grödor i samband med förgröningsstödets diversifiering av grödor måste uppfyllas, fastän grund- och förgröningsstödet annulleras från några skiften. Annulleringen av dessa stöd slopar inte kravet på högst 75 % av huvudgrödan och 95 % av de två viktigaste grödorna.
Bytet av gröda med ändringsanmälan kan inverka på uträknandet av kompensationsersättningens trädesbegränsning och förgröningsstödets diversifiering av grödor. Förgröningskraven kan också ändra, exempelvis om trädesarealen ökar så mycket att vallundantagets gräns om 75 % överskrids.
Force majeure kan åberopas om den osådda arealen utgör en betydande del av jordbruksmarken. Då kan stöden för de osådda arealerna betalas i enlighet med ansökan, utom i fråga om miljöersättning och ersättning för ekologisk produktion där betalningen av ersättning kan begränsas så att den motsvarar de kostnader som uppkommit.
1) Om skiftena ännu inte har besåtts
Den sista dagen för sådd eller plantering är 30.6. För vissa trädgårdsväxter kan datumet för sådd vara senare. Före medlet av juni (15.6) kan jordbrukaren ändra uppgifterna om jordbruksskiften i stödansökan elektroniskt eller med blankett 117, till exempel ändra uppgiften om växtart på ett jordbruksskifte.
Om det finns skiften där den anmälda grödan inte kan sås senast på den sista såningsdagen 30.6 kan jordbrukaren åberopa force majeure.
2) Skiftena har besåtts, men utsädet har inte grott
Om det sådda utsädet har ruttnat i den våta jorden är det första alternativet att så om samma gröda om förhållandena medger det. Grödan kan också bytas till en annan gröda. Om jordbrukaren är tvungen att byta den gröda som sås, ska kommunens landsbygdsnäringsmyndighet underrättas om ändringen i första hand elektroniskt eller med blankett 117 senast 15.6.2015.
När grödan sås om måste man beakta de tidigare gödselgivorna. Jordbrukaren får inte ge mer gödsel om den sådda och förstörda grödan har samma eller större tillåten gödslingsnivå som den gröda som sås vid den förnyade sådden. Om den gröda som sås vid den förnyade sådden har högre gödslingsnivå är den förstörda grödans högsta tillåtna gödslingsnivå, är det möjligt att ge så mycket gödsel att det motsvarar skillnaden.
I skiftesanteckningarna ska man också föra in den ursprungliga grödan och dess gödsling samt orsaken till omsådden. De tillförda kväve- och fosforgödselmedlen kan ändå räknas ut i enlighet med den ursprungliga grödan.
Jordbrukaren kan åberopa force majeure om det finns skiften där den anmälda grödan inte kan sås om eller där grödan inte har gått att ändra till en annan senast på den sista såningsdagen 30.6.
3) Skiftena har besåtts och skjutit brodd/bildat plantor, men växtligheten har dränkts i vatten
För skiften som förstörts helt och hållet bör man gå till väga som i punkt 2. Vid omsådd måste det som sägs i punkt 2 beaktas.
Stöden kan betalas om en del av ett jordbruksskifte har förstörts, eller om växtligheten har förstörts delvis på hela skiftet. Då ska merparten av skiftets areal ha ett växtbestånd som producerar en bärgnings- och marknadsduglig skörd. Om det på grund av skadorna inte är möjligt att producera en bärgnings- och marknadsduglig skörd på merparten av skiftet, kan stöd inte betalas för skiftet om det skadade området inte besås på nytt eller ett separat jordbruksskifte inrättas av de skadade arealerna.
Jordbrukaren kan åberopa force majeure om det finns skiften där den anmälda grödan inte kan sås senast på den sista såningsdagen 30.6.
Åberopande av oöverstigligt hinder (force majeure)
Vid åberopande av force majeure ska jordbrukaren lämna in uppgifter till kommunen. Av uppgifterna ska de planerade åtgärderna framgå liksom varför de planerade odlingsåtgärderna inte har kunnat vidtas. Vid utebliven sådd på grund av blöta åkrar ska en jordbrukare som åberopar force majeure i sina dokument lägga till exakta uppgifter om de förhållanden som rådde under tiden för sådd, inklusive regnmängder och fotografier av situationen på åkrarna. Till dokumenten ska också fogas motiveringar till varför jordbrukaren inte senast 15.6.2015 har anmält någon annan växtart än den som ursprungligen anmäldes för skiftet.
Ett oöverstigligt hinder ska gälla en betydande del av jordbruksmarken. Vad som menas med en betydande del går inte att exakt definiera på allmän nivå t.ex. som en procentandel av gårdens hela åkerareal eller areal som ska besås, eftersom den gårdsspecifika betydelsen varierar. En fritt formulerad skriftlig utredning ska lämnas in till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet inom 15 arbetsdagar från det att man har konstaterat att odling inte är möjlig. En utredning av force majeure vid åberopande av väta bör ändå lämnas in senast 30.6.2015. I fall av force majeure ska jordbrukaren sköta skiftena på samma sätt som svart- eller stubbträda.
Om jordbrukaren inte har kunnat uppfylla sina förpliktelser på grund av force majeure eller exceptionella omständigheter behåller han eller hon sin rätt till stöd. När det gäller miljöersättning och ersättning för ekologisk produktion kan jordbrukaren ändå inte få hela ersättningen i fall av force majeure. Betalningen av de ovan nämnda ersättningarna kan begränsas till att motsvara de kostnader som uppkommit.
Kommunens myndighet fattar beslut om att godkänna det oöverstigliga hindret bl.a. på basis av den dokumentation som jordbrukaren lämnat in. Kommunens myndighet har också en bra uppfattning om de allmänna väderförhållanden som rått på orten.
Ansökan om skördeskadeersättning för utebliven sådd
För utebliven sådd på grund av väta kan man ansöka om skördeskadeersättning med blankett 118. Landsbygdsnäringsmyndigheten besöker gården för att värdera skadan om ersättning söks. Jordbrukaren ska påvisa att utsäde och gödselmedel har skaffats för sådden. Skördeskadeersättning kan betalas endast för skada som orsakats på den gröda och det användningsändamål som har anmälts i stödansökan för växtperioden och det odlade skiftet.
Ytterligare upplysningar:
Kommunens landsbygdsnäringsmyndighet
Comments are closed.