Artikel: Mångsidiga Häggbloms!

Fride, Rasmus, Anneli och Kjell Häggblom har börjat fundera på generationsväxling.

 

Det finns en speciell värme vid kaffebordet hos familjen Häggblom i Pensala. Tre generationer jordbrukare som hjälps åt med det som ska göras, som kan sin historia och som tror på framtiden. När det gäller gårdens utveckling rådgör de gärna med lantbrukssällskapets expertis. – ÖSL är kunniga och bra att ha att göras med, säger Anneli Häggblom.

 

Familjen Häggblom har potatisodling, spannmålsodling och skogsbruk. Anneli och Kjell övertog jordbruket efter sina föräldrar 1990 och nu har de börjat fundera på att överlåta gården till nästa generation.

– Vi har också pratat om det med ÖSL så processen är i gång.

 

På gränsen

Vardagen hos Häggbloms i Pensala är potatis, spannmål och skogsbruk. Procentuellt är det potatis på en tredjedel av odlingsarealen och spannmål på resten. Det är eget potatispackeri, leveranser till butiker i nejden och i större partier till Jeppo Potatis Ab och Öström Potatis Ab, som de är kontraktsodlare åt. Det är spannmålsodling: korn, vete och havre. Det finns ett skogsbruk och på gården står en ny spannmålstork, för eget bruk och till andras tjänst då behovet finns. Det finns en verkstad som sonen Rasmus driver. Därtill flera stora potatislager och egnahemshus.

Kuriosa är att rakt igenom den här tomten går gränsen mellan Vörå och Nykarleby.

Fride är äldste. Han och hans Anna hade både höns och pälsdjur. Generationsväxlingen ägde rum 1990. Kjell övertog hemmanet. Han har också två systrar. Fru Anneli, som är uppvuxen fem kilometer norrut, fick vad hon önskade sig när hon träffade Kjell – en bonde. De har tre barn: Jeanette, Pernilla och Rasmus. Pernilla och Jeanette bor inte längre i hembyn men Rasmus och hans fästmö bor i en gammal bondgård i närheten. Till familjen hör också fyra barnbarn så man kan säga att det är fyra generationer som vet hur man förpackar potatis här.

 

Vad blir det för väder?

En ny odlingssäsong är här. De odlar ett halvdussin potatissorter och tycker om att förnya och experimentera. Den stora osäkerhetsfaktorn varje säsong är vädret.

– Så är det alltid för oss odlare. Olika sorters potatis gillar olika sorters väder.

– Vi har haft upp tio sorter också men det blir för ”råddot”, ler Anneli.

Häggbloms har odlingsavtal med Jeppo Potatis Ab och Öströms Potatis Ab. Ibland har också beställarna önskemål på potatissorter.

– Den sort vi har mest av nu är Melody, en allroundpotatis man kan lita på. Både när det gäller att tillreda och att odla. Melody tål både vått och torrt. Och den är god.

– Först ut i vår är Solist, en tidig sort som inte är ny på marknaden men ny för oss. Vårar och höstar är bråttom-tider och då hjälps hela familjen åt plus några släktingar.

Ägoregleringen av odlingsmark i Österby, Oravais, som pågått i tolv år och som hade slutmötet nu i februari, är Kjell Häggblom nöjd med. De har bytts ihop så att de nu har större skiften för sin spannmålsodling. I skogen arbetar alltjämt flera generationer tillsammans. Rasmus värmer huset med ved, flis behövs till spannmålstorken och en del säljs till Oravais Bioenergi.

 

Rasmus, Fride, Kjell och Anneli Häggblom.

 

Framåtanda i byn

– Folket är ”framåt” i Pensala. Så sägs det, att Pensalaborna vågar och vill satsa, säger Anneli.

Rasmus Häggblom är 22 år ung. Han har redan gått lantbruksföretagarutbildning vid Lannäslund, blivit verkstadsföretagare, har testodlat sockerbetor på tio hektar, förlovat sig och köpt en gammal bondgård nära hemmet + egen jordbruksmark. Han arbetar inom familjejordbruket, i familjens skog och på fritiden skördar han framgång bakom ratten i varmanstävlingar.

Fride berättar att stället som Rasmus köpt fanns i släkten tidigare också.

– Min farfars far ägde marken där gården, som Rasmus och hans sambo Sandra Nordling bor i nu, senare byggdes, säger Fride.

Österbottens Svenska Lantbrukssällskap har i långa tider haft bra fotfäste i Pensala. Byn har ett aktivt lantmannagille och för familjen Häggblom har det varit naturligt att rådgöra med, och använda sig av, ÖSL:s tjänster.

– Vi skötte bokföring av vår verksamhet som vi skickade in till ÖSL. Med deras hjälp fick vi statistik och årsvisa ekonomiska analyser, minns Fride.

– Under senare investeringsskeden har ÖSL varit med och gett råd, gjort upp ritningar, affärsplaner och kalkyler, fyller Kjell i.

– Vi har haft mest att göra med Jan-Erik Back men också Tor-Erik Asplund, Ulrika Wikman och nyligen var Anne Sigg och Christoffer Ingo hit. De är så kunniga och bra folk att ha att göras med, säger Anneli.

 

Råd 2020 bra!

Kjell nämner projektet Råd 2020 som han tycker att de fått ut mycket av.

Anneli fortsätter.

– Lantmannagillet ordnar med samköp av växtskyddsmedel och vid avhämtningen i början av juni brukar ÖSL ha information och en fältstig. Kjell är bra på frågesport och har ofta med sig vinster hem, berömmer hon.

Fride gör reklam för FM i höstplöjning som ska ordnas i Pensala i år och där kommer troligen familjen att vara med och talkoarbeta.

Men nu är det vår. I slutet av april sätts de första potatisarna enligt planerna, såmaskinerna startar upp i maj och vi önskar Häggbloms och andra odlare en gynnsam säsong.

 

Text: Lisbeth Bäck, Kustmedia Ab.

Artikeln publicerades i Bondeföretagaren 1/2020.